Güçlü Tarafsız Hızlı Haber
$ DOLAR → Alış: 29,32 / Satış: 29,43
€ EURO → Alış: 32,40 / Satış: 32,53

17 Ağustos Depremini Unutmadık & Depremden Korunma Yöntemleri

17 Ağustos Depremini Unutmadık & Depremden Korunma Yöntemleri
  • 17.08.2019

17 Ağustos Depremini Unutmadık

17 Ağustos ve diğer tüm depremlerde ölen vatandaşlarımıza rahmet diliyoruz…

Dünyanın en tecrübeli kurtarma birimi, “Amerikan Uluslararası Kurtarma Ekibi”nin kurtarma şefi ve afet olayları müdürü Doug Copp, depremden korunma yöntemleri üzerine hayat kurtaracak doğru tedbirleri bakın nasıl sıralıyor:

Asla Eşyaların Altına Sığınmayın!

Afet Koordinasyon Merkezi dâhil, pek çok uzman deprem anında “masanın altında girerek” korunmanızı söyler. Okullarda da yine sıraların hemen altına girmek öğütlenir. Doug Copp ise eşyaların altına sığınmanın sağlıklı bir korunma yöntemi olmadığını, hatta çok riskli olduğunu şöyle ifade ediyor: “Binalar çökerken basitçe çömelen ve korunan kişiler istisnasız her defasında ezilerek ölüyorlar. Masa, araba gibi nesnelerin altına giren kişiler her zaman ezilirler.”

Sizce, dünyada ve en son karşılaşılan Van depremlerinde bu yanlış kurtulma metodu yüzünden kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Hiç şüphesiz pek çok hayatını yitiren insan deprem anında çevresindeki eşyaların altına sığındı. Hâlbuki belki daha planlı hareket etseler, kurtulabilirlerdi.

Panikle Dışarı Çıkmayın!

Biliyoruz ki, en ufak bir sarsıntıda dahi insanlar hemen dışarı çıkmak için hareketlenir, şuursuzca kurtulmak için bir yerlere kaçar. Hatta geçmişte artçı sarsıntı sırasında pencereden, balkondan atlayıp da kendisine depremden daha çok zarar verenler oldu. Bu noktada öncelikli hedef; deprem anında dışarı çıkmak değil, kendinizi güvende hissedeceğiniz pozisyonda ve konumda beklemektir.

Copp, bu konuda da deprem anında nasıl beklenilmesi gerektiği üzerine şunları söylüyor: “Kediler, köpekler ve bebeklerin hepsi doğal bir şekilde dizlerini ana rahmindeki gibi karınlarına doğru çekerek kıvrılırlar. Deprem anında siz de bu şekilde kıvrılmalısınız. Bu doğal bir güvenlik ve hayatta kalma içgüdüsüdür. Daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz. Hafifçe ezilecek ama yanında boşluk oluşturacak bir kanepe, geniş büyük bir eşyanın yanında durun. Televizyon izlerken deprem olursa ve kolayca kapıdan veya pencereden dışarı kaçmak mümkün değilse, kanepe veya büyük bir koltuğun/sandalyenin yanında cenin (eller ile ense ve baş bölgesini koruyacak şekilde çöküp, kapanıp, ayaklar karına doğru çekilerek bir yere uzanma) pozisyonunda kıvrılarak yere uzanın.” Bu şekilde deprem anında bulunduğunuz yapı/eşyadan faydalanarak başınızı ve vücudunuzu koruyabilirsiniz. En önemlisi hayatta kalma şansınızı artırmış olursunuz.

Uykuluyken Kaçmayın!

Uyku esnasında yakalanılan depremler için, yataktan kalkamayanların yorgan ya da battaniyenin altına girmeleri ısrarla tembihlenir. Bu sayede alınabilecek darbelerin azaltılması hedeflenir. Bu da doğru bir tedbirdir, ancak niçin bir felaketi yorgan ve battaniyeyle önlemeye çalışılsın?

Uyku esnasında depremle karşılaşıldığında; Copp, bakın hangi pratik yöntemi öneriyor: “Eğer gece yataktayken deprem olursa, basitçe yuvarlanarak yataktan düşün. Yatağın çevresinde güvenli bir boşluk oluşacaktır. Oteller müşterilerine deprem anında yatakların yanında yere uzanmalarını salık veren bir uyarı notunu odalarda her kapının arkasına asarlarsa, depremlerde çok büyük hayatta kalma oranlarını sağlayabilirler.” Deprem anında, yorgan veya battaniyeye sarınmak yerine, yatağın yanına yuvarlanarak düşmek daha pratik ve güvenli değil mi?

Kiriş Altında Durmayın!

İstanbul’da yaşanan son depremde çoğu insan kapı veya kiriş arasında kalarak korunma yöntemini seçti. Hatta kapı ve kiriş altında durmak en güvenli yer olarak halk arasında yayıldı ve bilinçlere yerleşti. Yetkililer de binalardaki kirişlerin yanında durmayı önerdi. Oysa Copp, kapı ve kiriş altına sığınmayı hiç güvenli bulmuyor. İşte Copp’un kapı ve kiriş altına sığınma üzerine söyledikleri: “Bina çökerken kapı kirişlerinin altına geçen herkes ölür. Nasıl mı? Eğer kapı kirişlerinin altına geçerseniz ve kapı kirişi öne veya arkaya doğru düşürse inen tavanın altında ezilirsiniz. Eğer kapı kirişi yana doğru yıkılırsa ikiye bölünürsünüz. Her iki durumda da ölürsünüz!” Doğru diye bilinen yanlış sığınma yöntemleri de öldürüyor. Öyleyse bu durumda yapılması gereken kesinlikle kapı ve kirişlerden uzak durmak! Depreme karşı en uygun pozisyonu öğrenip uygulamaktır.

Merdivenlere Yaklaşmayın!

Herhalde depremi yaşayan herkes, deprem anının bitiminden saniyeler sonra merdivenlere koşmuştur. Oysa merdiven, asansör ve balkonlar en çok hasarın oluştuğu noktalardır. Öyleyse niçin güvenli bir noktaya sığınmak yerine bilinçsizce merdiven veya asansöre kaçılıyor? Dünyaca ünlü kurtarma ekibi şefi Copp, merdiven endişesinden bakın nasıl söz ediyor: “Hiçbir zaman merdivenlere gitmeyin/yönelmeyin. Merdivenler (ana binadan) farklı bir ‘frekans aralığına’ sahiptir; ana binadan bağımsız/ayrı olarak sarsılırlar. Merdivenler ve binanın geri kalanı devamlı olarak birbirlerine çarparlar, ta ki merdivenlerin yıkılışı gerçekleşene kadar. Merdivenlere ulaşan insanlar basamaklar yüzünden yaralanırlar. Korkunç şekilde sakatlanırlar. Bina yıkılmasa dahi, merdivenlerden uzak durun. Merdivenler binanın hasar görmesi en muhtemel kısmıdır. Depremde yıkılmamış olsa dahi, merdivenler bağırarak kaçmaya çalışan insanların aşırı yüklenmesiyle çökebilir. Merdivenler binanın geri kalan kısmı zarar görmemiş olsa dahi her zaman güvenlik açısından kontrolden geçirilmelidir.”

Aracı Terk Edin!

Deprem sırasında kontrollü bir şekilde binanın dışına çıkıp aracıyla uzaklaşmaya çalışan ya da aracında seyir halinde olanların hangi önlemleri alması gerektiğine dikkat çeken Copp, yaşananlardan örnekle şunları söylüyor: “Binanın dış duvarlarına yakın yerlerde durun, mümkünse dışına çıkın. Binanın iç kısımlarındansa dış kısımlarına yakın yerlerde olmak çok daha iyidir. Binanın dış çevresinden ne kadar içeride olursanız, çıkış yolunuzun kapanma ihtimali o kadar artacaktır. Aynen Nimitz yolundaki katlar arasındaki (yıkılan) blokların meydana getirdiği gibi, deprem anında üst yolun yıkılmasıyla ezilen araçların içinde bulunan insanlar ezilirler. San Francisco depreminin kurbanlarının hepsi araçlarının içindeydiler. Hepsi öldü.  Araçlarının dışına çıkıp, aracın yanına uzanıp veya oturarak kolaylıkla hayatta kalabilirlerdi. Ölen herkes eğer araçlarından çıkıp, araçlarının yanına oturabilseler veya uzanabilselerdi yaşıyor olabilirdi. Ezilen bütün araçların yanında (kolonların direkt olarak üzerine düştüğü araçlar hariç) 3 feet yükseklikte boşluklar oluşmuştu. Enkaz halindeki gazete ofislerini ve çok miktarda kâğıdın olduğu ofisleri dolaşırken kâğıdın sıkışmadığını/ezilmediğini keşfettim. Kağıt yığınlarının/kümelerinin etrafında geniş boşluklar bulunur/oluşur.”

Deprem Çantası

Kişisel Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler:

* Su

* Enerji veren yiyecekler

* Yedek pilleriyle radyo

* Yedek pilleriyle fener

* İlk yardım çantası

* Kişisel, reçeteli ilaçlar  (Örneğin, kalp, damar, tansiyon, şeker ve hormon ilaçları.)

* Bir kat giysi

* Bir miktar para

* Çok amaçlı çakı

* Düdük

* Kalem, kağıt

* İçinde önemli telefon numaralarının, iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin, önemli evrakların fotokopilerinin bulunduğu su geçirmeyen bir dosya

Her altı ayda bir hazırlık çantasındaki piller, reçeteli ilaçlar, su ve yiyecek tazeleriyle değiştirilmeli. Bu işlem yaz-kış saati uygulamasında saatlerin yeniden düzenlendiği hafta sonlarında yapılabilir.

Depremden Sonra

Deprem sonrasında, gaz, su ve elektrik tesisatı kontrol edilmeli ve gaz kokusu varsa vana kapatılmalıdır.  Kibrit ya da çakmak kullanmak, elektrik düğmelerine dokunmak yangına neden olabilir.

Deprem bölgelerine yapılacak yardımlarda hava koşullarına bağlı olarak battaniye, çadır, ısıtıcı gibi ekipmanlar tedarik edilebilir. Bu gibi durumlarda kriz masalarının yönlendirilmesine bağlı kalarak uygun ihtiyaçların gönderilmesi gereklidir. Örneğin daha önceki depremlerde halkımızın bu bölgelere kontrolsüz bir şekilde gönderdikleri gıda malzemeleri fazla gelerek çöpe atılmıştır. Deprem sonrası su ve tesisat eksikliğinden ötürü en önemli ihtiyaç hijyen malzemeleridir. Bu sebeple kriz masalarının da tavsiyeleri dikkate alınmalı ve tuvalet kağıdı, ped, çocuk bezi, ıslak mendil gibi hijyen malzemelerine öncelik verilmelidir. Ek olarak kurtarma ekipleri için gerekli malzeme eksikliklerinin giderilmesi hayat kurtarmada büyük kolaylık sağlayacaktır.

Etiketler: / /

İzmirde içme suyunda kirlilik iddiası
İzmir Haber – İzmir’in Güzelbahçe ilçesi Yelki Mahallesi’nde oturan Akın Tunç, evinin giriş saati ve deposuna taktığı filtrelerde kirlilik olduğunu...
ÜNLÜ MARATON KOŞUCUSU MOTOR HASAN’A DESTEK ADEM YILDIRIM’DAN GELDİ
55 YAŞINDAKİ MARATONCUNUN YÜREK YAKAN FERYADI MAALESEF SPORU VE SPORCUYU SAHİPLENMEYEN BİR ŞEHİRDE YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORUM Samsun Haber – Maraton...
İzmir Haber Buca Belediyesinden kaçak molozla mücadele
SÜRDÜRÜLEBİLİR bir çevre yaratmak adına çalışmalarını aralıksız sürdüren BucaBelediyesi, doğa düşmanlarına karşı mücadele başlattı. Efeler Mahallesi’ndeki boş arazilereyapılan kaçak moloz...
Konakın beş yıldızlı tesisi açılış için gün sayıyor
İzmir Haber Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 1. Kadriye Mahallesi’nde yapımı devam eden sosyal tesis ve kapalı pazaryeri inşaatında incelemelerde...
Eren Karabiber Artık Tiktok Türkiyede
Eren Karabiber, Hikaye Ve Okuduğu Şiirleriyle hayranlarına her akşam duygusal anlar yaşatıyor. Dünyanın en eğlenceli platformu Tiktok bünyesine katılan Karabiber,...
Yasak Elma 167 Bölüm İzle
Yasak Elma Engin’in ölümü herkes üzerinde şok etkisi yaratır. Engin’in ölmesi Ender’in işlerine sektevurduğundan Ender yeni sponsor arayışına girer. Bu...
Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Nereye Taşınıyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul ve İzmir’de de binaların depreme dayanıklılığı konusu gündeme geldi. Depremlerin büyük yıkımlara ve can kayıplarına...
İzmir Haber Buca Belediyesinden depremzede ailelere destek
Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardındanteyakkuza geçen Buca Belediyesi, yaraları sarmak için canla başla çalışıyor....
İzmir Haber Bayraklıda ücretsiz pazar servisi dönemi
Vatandaşların talep ve önerilerini dikkate alan Bayraklı Belediyesi, Fuat Edip Baksı Mahallesi pazar yerine ulaşımı kolaylaştırmak için ücretsiz servis hizmetine...
İzmir Haber Bucada depremin gerçek yüzü tartışıldı
BUCA’da depremin gerçek yüzü bir kez daha masaya kondu. Buca Belediyesi’nin arama kurtarma birimi BUCAKUT Ekip Lideri Mehmet Fatih Barış,...
İzmir Haber Alaçatı Modern Yola Çıktı
Kültür sanat alanında yaptığı projelerle adından söz ettiren Çeşme BelediyeBaşkanı M. Ekrem Oran, modern sanat merkezi projesi Alaçatı ModernProjesi’ni hayata...
Aile dizisi izmirde çekiliyor
İzmir Haber Show TV’de önümüzdeki günlerde başlayacak Aile dizisinin çekimleri, İzmir Sinema Ofisi’nin desteğiyle Konak, Alsancak, Çeşme ve Gaziemir’de yapıldı....
Hemşeriler Buca’da Buluştu
İzmir Haber İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı ve Konak Belediye Meclis Üyesi Birol Özkardeşler yönetim kurulu üyeleri ile birlikte...
ABD Kadınlar Futbol Ligi FIFA 23’te
Dünya Haber Yapılan ortaklıkla birlikte ABD Ulusal Kadınlar Futbol Ligi’nde mücadele eden tüm kulüpler ve oyuncular, FIFA 23’te yeralacak. Electronic...
foçada çocuklar uzay küresi ile öğrendi
İzmir Haber Foça Belediyesi tarafından çocuklar için eğitici ve eğlenceli Uzay Küresi etkinliği gerçekleştirildi. Astronot kıyafetli öğreticilerin karşıladığı çocuklar, Uzay...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ

izmir haber