Güçlü Tarafsız Hızlı Haber
$ DOLAR → Alış: 29,75 / Satış: 29,87
€ EURO → Alış: 32,48 / Satış: 32,61

Bakan Akar Askerî Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde Konuştu

Bakan Akar Askerî Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde Konuştu
  • 03.10.2019

Bakan Akar Askerî Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde Konuştu

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği ‘Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’ne katıldı. Bakan Akar’a, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Bakan Yardımcısı Muhsin Dere de eşlik etti.

Zirvede bir konuşma yapan Bakan Akar, dünyada önemli gelişmeler, yenilikler ve dönüşümlerin baş döndürücü bir hızda yaşandığını belirtti. Bunların büyük bölümünün Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini ifade eden Bakan Akar, “Devletimiz, politik, askeri, teknolojik, ekonomik ve diğer alanlarda yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip ediyor ve bunlarla ilgili gerekli planlamalarını yapıp gerekli adımlarını tereddütsüz atıyor. Bizler başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili bakanlar, bakanlıklar, güvenlikle ilgili devletin tüm kurum ve kuruluşlarındaki arkadaşlarımız gerçekten tahminlerinizin çok üzerinde gece gündüz demeden milletimizin ve vatanımızın hakkını, hukukunu karada, denizde ve havada savunmak, korumak ve kollamak için ellerinden gelen her türlü gayreti yakinen gösteriyor.” diye konuştu.

O DÖNEMLERİ GERİDE BIRAKTIK

Türkiye’nin artık sürekli kendi sorunlarıyla uğraşan, sahip olduğu kaynakları ve enerjisini kendi içinde tüketen bir ülke olmaktan çıktığını ifade eden Bakan Akar, şunları söyledi:
“Türkiye’nin gelişmesini, ilerlemesini istemeyenler, maalesef çok uzun yıllar ayağımıza pranga vurdular, bizleri bir şekilde durdurmaya çalıştılar. Bizim işlerimizi zorlaştırmak için eteğimizden, ayağımızdan tuttular. Artık bunun farkındayız. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ekonomi ve sanayi alanlarındaki bazı önemli girişimler, sonraki yıllarda devam ettirilemedi veya çeşitli sebeplerle akamete uğradı, uğratıldı. Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş, Şakir Zümre, Nuri Killigil sadece bunlardan birkaçı.

Çok ciddi teşebbüsler oldu ama maalesef ilerlemekte bir sıkıntı yaşadık. Çok şükür artık o dönemleri geride bıraktık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, teşvik ve desteğiyle son yıllarda özellikle savunma sanayi alanında büyük atılımların gerçekleştirildiğini hep birlikte görüyoruz. Bu alanda yerlilik ve millilik oranımız yüzde 20’lerden yüzde 70’lere gelmiş bulunmaktadır. TSK’nın ihtiyacı doğrultusunda birçok harp silah, araç ve gereçleri ile mühimmatı, artık kendi imkan ve kaynaklarımızla yapıyoruz. Ülkemizin sadece pazar olduğu günlerin geçtiğini, artık sadece pazar değiliz, artık her türlü mal ve hizmet üretiminde söz sahibi olduğumuzu herkes öğrendi, öğrenecek.”

Şanlı tarihteki başarılardan ilham alarak, hatalardan dersler çıkararak yola devam ettiklerini dile getiren Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Bir zamanlar bizler için hayal olan kendi silahımızı, mühimmatımızı araç ve gerecimizi üretebilme imkan ve kabiliyeti, bugün gerçeğe dönüşmüş durumdadır. MİLGEM gemilerimiz, Altay ana muharebe tankı, Fırtına topçu sistemleri, ATAK taarruz helikopteri, silahlı/silahsız insansız hava araçları, Hürkuş başlangıç ve temel eğitim uçağı, ilk uçuşunu gerçekleştiren ve yakında seri üretim süreci başlayacak olan GÖKBEY genel maksat helikopteri ve ürettiğimiz her türlü mühimmat, yerlilik ve millilik konusundaki azim ve kararlılığımızın en önemli göstergeleridir. Bu çalışmalarımız artarak devam edecek. F-35 olmuyorsa Hürkuş’u yaptık, kendi milli muharip uçağımızı da yaparız, yapacağız inşallah. Patriot olmuyorsa ‘Siper’i yapıyoruz, kendi hava savunma sistemimizi daha da geliştireceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. ”

Yerli savunma sanayideki gelişmelere dikkati çeken Bakan Akar, uçak gemisi yapmak da dahil bu konudaki kararlığı belirtti.

Türkiye’nin bugün kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde dost ve kardeş ülkelerin taleplerini de karşılayacak duruma geldiğine dikkati çeken Bakan Akar, savunma sanayindeki ihracatın 2,5 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

Geçen pazar dost ve kardeş Pakistan’la MİLGEM Projesi kapsamında ilk sac kesme töreninin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleştirildiğini anımsatan Bakan Akar, şunları söyledi:

“Halihazırda birçok projemizin çalışması da tüm hızıyla devam etmektedir. Yerlilik ve millilik sözle değil icraatla olur. Atalarımızın dediği gibi ‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’. Bütün bu işleri kendisini, ülkesine ve milletine adamış devlet adamı, bürokrat, işçi, memur, mühendis ve kendi insanının gücüne, yeteneklerine güvenen siz sanayici, iş adamlarımızla gerçekleştirdik ve bundan sonra da gerçekleştireceğiz. Ama bütün bunlar yeterli mi? Kesinlikle hayır. Şüphesiz başarı, evvela ilham ve inanmakla olur. Dolayısıyla ilham ve inanç istiyoruz. Lakin sadece bunlar yeterli değil. Bir ürün ortaya koyabilmek için inanmanın yanı sıra çok çalışmak zorunda olduğumuz da bir gerçektir. Yani, daha çok çalışacağız ve inşallah daha çok üreteceğiz.”

SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Teknoloji ve savunma sanayini birbiriyle bağlantılı iki konu olarak nitelendiren Bakan Akar, Türkiye’nin teknolojik gelişmelere kayıtsız kalamayacağını dile getirdi. “Bulunduğumuz coğrafya, yerli ve milli sanayiye sahip olmamızı, kritik ürün ve hizmetlerin yerli sanayimiz tarafından ve milli kaynaklarla karşılanmasını zorunlu kılmaktadır” diyen Akar, bu nedenle Türk Silahlı Kuvvetlerinin en iyi harp teknolojisi ve silahlarına sahip olması için çalıştıklarını söyledi. Ordunun imkan ve kabiliyetlerini sahaya tam olarak yansıtılabilmesinin ihtiyaçlarını zamanında, yüksek kaliteli ürünlerle, özellikle de yerli ve milli kaynaklarla karşılanabilmesiyle mümkün olduğunu belirten Bakan Akar, “TSK’nın etkin, caydırıcı ve saygın nitelikleri ancak bu şekilde muhafaza edilip ilerletilebilir. Bunun için de her bir kurumumuza önemli sorumluluklar düşüyor. Biz, üzerimize düşen sorumlulukların bilinciyle askeri fabrika ve tersanelerimizin sanayicilerimizle daha yakından çalışması, fabrika, tersane imkanlarımızın ekonomiye kazandırılması için Bakanlığımızın mevzuatında gerekli düzenlemeleri yaptık” ifadesini kullandı.

48 FİRMA İLE TOPLAM 589 KALEM MALZEME YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMASI

Gerek yurt dışı gerekse yurt içi pazara yönelik ürün ve hizmet arzında, sanayi ile askeri fabrika ve tersaneler arasında muhtelif iş modellerini geliştirdiklerini dile getiren Bakan Akar, şöyle konuştu:

“Onaylı tedarikçi havuzu ve stratejik işbirliği anlaşmaları bu düzenlemeler arasında yer almaktadır. Stratejik iş birliği anlaşmaları ile askeri açıdan önem arz eden ve yurt dışından temin edilen hammadde, malzeme ve sistemlerin yurt içinden karşılanması için yerli tedarikçilerle uzun vadeli iş birliği yapılmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda 48 firma ile toplam 589 kalem malzemenin yerlileştirme çalışmalarına başladık. Ancak bununla yetinmiyoruz, bu sayıları artırmak için olağan gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Diğer yandan hem askeri fabrika ve tersanelerimizin kapasitelerini ihracata açıyoruz hem de tedarikin hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasını hedefliyoruz. Bu şekilde hedeflerimize çok daha hızlı ulaşacağımıza inanıyoruz.”

DAHA VERİMLİ VE ÜRETKEN

Savunma ve güvenliği “millet ve memleket meselesi” olarak nitelendiren Bakan Akar, “Bu nedenle bizlere düşen elimizden gelenin en iyisini yapmak, omuzlarımıza yüklenmiş sorumluluklarımızı yerine getirirken özellikle kibirden uzak durmaktır” diye konuştu. Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Yaptıklarımızla tabii ki övüneceğiz ancak yaptıklarımızın daha iyisinin olabileceğini, bu yaptıklarımızı daha ileri götürmek mecburiyetimiz olduğunu, ihtiyacın bunun çok ötesinde olduğunu, biz bir şeyler yaparken rakiplerimizin de yaptığını bilmemiz, asla gözden çıkarmamamız lazım. Sanayi ve teknoloji alanında yapılacak yeni atılımlar ve projeler tüm kamu, vakıf ve özel sektör kuruluşlarımızın, üniversitelerimizin kibirden uzak bir şekilde, samimiyet içerisinde ve koordineli çalışmasıyla daha verimli ve üretken olacaktır. Diyoruz ki ‘Halep oradaysa, arşın burada’. ‘Efendim ben bu kadar yer atladım’. Arkadaşlarım bunları geçiniz. Her gün Halep de arşın da değişiyor. Halep’in yeri de değişiyor arşının ölçüsü de değişiyor. Ortam inanılmaz dinamik. Geleneksel yaklaşımlar, yetersiz kalabiliyor. Çare ciddiyet, samimiyet, diyalog ve koordinasyon içerisinde çalışmak, aklı ve bilimi bırakmadan müşahede, muhakemeyle gerekli icraatta bulunmaktır.”

ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ ALDI

Zirvede imzalanacak stratejik iş birliği anlaşmalarının devlete, millete hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulunan Bakan Akar, sözlerini, “Unutmayın, birlikte çok daha güçlüyüz” ifadeleriyle tamamlandı. Konuşmalar ve stratejik iş birliği anlaşmalarının imzasının ardından Bakan Akar TSK Komuta Kademesi ile birlikte zirve kapsamında kurulan standları gezerek ürünler hakkında bilgi aldı.

Erkan Doğan

Etiketler: / /

İzmirde içme suyunda kirlilik iddiası
İzmir Haber – İzmir’in Güzelbahçe ilçesi Yelki Mahallesi’nde oturan Akın Tunç, evinin giriş saati ve deposuna taktığı filtrelerde kirlilik olduğunu...
ÜNLÜ MARATON KOŞUCUSU MOTOR HASAN’A DESTEK ADEM YILDIRIM’DAN GELDİ
55 YAŞINDAKİ MARATONCUNUN YÜREK YAKAN FERYADI MAALESEF SPORU VE SPORCUYU SAHİPLENMEYEN BİR ŞEHİRDE YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORUM Samsun Haber – Maraton...
İzmir Haber Buca Belediyesinden kaçak molozla mücadele
SÜRDÜRÜLEBİLİR bir çevre yaratmak adına çalışmalarını aralıksız sürdüren BucaBelediyesi, doğa düşmanlarına karşı mücadele başlattı. Efeler Mahallesi’ndeki boş arazilereyapılan kaçak moloz...
Konakın beş yıldızlı tesisi açılış için gün sayıyor
İzmir Haber Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 1. Kadriye Mahallesi’nde yapımı devam eden sosyal tesis ve kapalı pazaryeri inşaatında incelemelerde...
Eren Karabiber Artık Tiktok Türkiyede
Eren Karabiber, Hikaye Ve Okuduğu Şiirleriyle hayranlarına her akşam duygusal anlar yaşatıyor. Dünyanın en eğlenceli platformu Tiktok bünyesine katılan Karabiber,...
Yasak Elma 167 Bölüm İzle
Yasak Elma Engin’in ölümü herkes üzerinde şok etkisi yaratır. Engin’in ölmesi Ender’in işlerine sektevurduğundan Ender yeni sponsor arayışına girer. Bu...
Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Nereye Taşınıyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul ve İzmir’de de binaların depreme dayanıklılığı konusu gündeme geldi. Depremlerin büyük yıkımlara ve can kayıplarına...
İzmir Haber Buca Belediyesinden depremzede ailelere destek
Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardındanteyakkuza geçen Buca Belediyesi, yaraları sarmak için canla başla çalışıyor....
İzmir Haber Bayraklıda ücretsiz pazar servisi dönemi
Vatandaşların talep ve önerilerini dikkate alan Bayraklı Belediyesi, Fuat Edip Baksı Mahallesi pazar yerine ulaşımı kolaylaştırmak için ücretsiz servis hizmetine...
İzmir Haber Bucada depremin gerçek yüzü tartışıldı
BUCA’da depremin gerçek yüzü bir kez daha masaya kondu. Buca Belediyesi’nin arama kurtarma birimi BUCAKUT Ekip Lideri Mehmet Fatih Barış,...
İzmir Haber Alaçatı Modern Yola Çıktı
Kültür sanat alanında yaptığı projelerle adından söz ettiren Çeşme BelediyeBaşkanı M. Ekrem Oran, modern sanat merkezi projesi Alaçatı ModernProjesi’ni hayata...
Aile dizisi izmirde çekiliyor
İzmir Haber Show TV’de önümüzdeki günlerde başlayacak Aile dizisinin çekimleri, İzmir Sinema Ofisi’nin desteğiyle Konak, Alsancak, Çeşme ve Gaziemir’de yapıldı....
Hemşeriler Buca’da Buluştu
İzmir Haber İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı ve Konak Belediye Meclis Üyesi Birol Özkardeşler yönetim kurulu üyeleri ile birlikte...
ABD Kadınlar Futbol Ligi FIFA 23’te
Dünya Haber Yapılan ortaklıkla birlikte ABD Ulusal Kadınlar Futbol Ligi’nde mücadele eden tüm kulüpler ve oyuncular, FIFA 23’te yeralacak. Electronic...
foçada çocuklar uzay küresi ile öğrendi
İzmir Haber Foça Belediyesi tarafından çocuklar için eğitici ve eğlenceli Uzay Küresi etkinliği gerçekleştirildi. Astronot kıyafetli öğreticilerin karşıladığı çocuklar, Uzay...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ

izmir haber